Zabranie prawa jazdy na 3 m-ce jest niezgodne z Konstytucją

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mac_aaron
    Elegance
    • 2012
    • 984
    • Octavia III (5E3)
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

OK OK OK

Dziś moje poglądy na sprawę zostały zrewidowane. Jednocześnie cały szacunek jakim darzyłem policję został zniszczony (no przynajmniej jeśli chodzi o drogówkę).

Jadę sobie DK. Drogę znam na pamięć. Kamera zapięta, janosik odpalony. Janosik podaje za 2km suszarkę. Wiem, że będzie zabudowany więc wyprzedzam kogo się da i jeszcze zanim dojechałem do tablicy miałem 55km/h. Jadę na tempomacie te 55, mija kilometr i jest patrol. Jadę spokojnie, wychodzi mnie zatrzymać.
    "A to pewnie dmuchanko", myślę.
    Policjant - ...zwroty grzecznościowe itp... Poproszę dokumenty do kontroli.
    Ja - A co jest powodem kontroli?
    P - Przekroczenie prędkości.
    J - A ile jechałem?
    P - 70. Mamy nagrane.
    Pokazuje mi na videoradarze (taka jakaś suszarka z nagrywaniem) moje auto i na dole w czerwonym kwadraciku że 70km/h.
    Ja już totalne zdziwienie, ktoś tu mnie chce bez wazeliny w dupsko wyruchać chyba.
    J - To nie jest moja prędkość, jechałem około 50km/h, odmawiam przyjęcia mandatu proszę od razu do sądu pisać, mam kamerę biegły policzy ile naprawdę jechałem.
    Wziął dokumenty i poszedł, ja w tym czasie sprawdziłem czy się nagrało.
    Posiedział z 5minut i wraca.
    P - Sprawdziłem, że nie jest pan bandytą, punktów pan nie ma także puszczam pana, nie chce mi się po sądach ganiać.
    Coś tam jeszcze powiedziałem, że jakbym jechał te 70 to bym uczciwie zapłacił i pojechałem.

WTF WTF WTF

I teraz odpowiedzmy sobie uczciwie - czy gdyby policjant nie ściemniał z tą prędkością to tak łatwo by odpuścił? Tak szczerze to nawet mnie nie pouczył, czyli nie było wykroczenia. Przykro mi, że pilnujący porządku zamienili się w złodziei działających na rzecz skarbu państwa. Akcja jak nie przymierzając w Rosji czy na Ukrainie. Aha miesiąc się kończy więc na 30km spotkałem 3 patrole, widać trzeba normy mandatowe wyrobić.

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzis widzialem istne polowanie.....policjant z suszarka schowany za most...i tylko reka wystawiona, a po drugiej stronie ulicy auto w krzakach :evil:, a miejsce takie, ze tak dobrze z gorki bylo- wiec nie problem bylo mozna miec ta 100...na oko teren niezabudowany...ale tylko na oko
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

A zasilanie suszarki skad mial ?? Przeciez one na baterie nie robia
        Spritmonitor.de

Komentarz

• bishop
          L&K
          • 2012
          • 1430

Zamieszczone przez Maicroft
          Zamieszczone przez piotrek_os
          policjant z suszarka schowany za most...i tylko reka wystawiona,
          Zwykłe czepianie się, może miał dlugą rękę, albo most był wąski :lol:

Komentarz

• mac_aaron
            Elegance
            • 2012
            • 984
            • Octavia III (5E3)
            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

A po co zasilanie skoro wynik jest z góry ustalony?

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

robia, robia :diabelski_usmiech
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bishop
                L&K
                • 2012
                • 1430

Misiek zakłada tylko bialą czapkę i działa 8)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RGjpHFAMl3A[/youtube]

Komentarz

• rafiki
                  RS
                  • 2012
                  • 15975
                  • Superb III (3V3)

rozwiewa wszelkie wątpliwości co do prawidłowości pomiaru
                  No nie powiedziałbym. Rozwiewa tylko wątpliwości co do tego, który pojazd został namierzony. Nie tylko to stanowi o prawidłowości lub nieprawidłowości pomiaru...
                  رافال
                  Spoty
                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

bishop, Moi mili z Alfy maja dalej Iskre, ktora mierza szybkosc przelatujacej muchy i pokazuja to jako miarodajny wynik jadacego kierowcy.

Spritmonitor.de

Komentarz

• bishop
                      L&K
                      • 2012
                      • 1430

Moi mili z Alfy maja dalej Iskre, ktora mierza szybkosc przelatujacej muchy...
                      Wszystko ok , tylko nie prędkość muchy, ale jak szybko trzepie skrzydełkami :szeroki_usmiech , prze analogię do Iskry, która potrafi pokazć prędkość wiatraka na chłodnicy jadącego pojazdu.

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15975
                        • Superb III (3V3)

bishop, iskra potrafi pokazać prędkość budynku :idea: :lol:
                        رافال
                        Spoty

Komentarz

• parasite
                          L&K
                          • 2011
                          • 1368

30 lipca 2015 r. dzierżoniowska drogówka zatrzymała prawo jazdy poseł Halinie Szymiec-Raczyńskiej. Parlamentarzystka poruszała się w terenie zabudowanym w Ratajnie 116 km/h. Posłanka wystosowała do starosty dzierżoniowskiego pismo z ekspertyzą z Biura Analiz Sejmowych, według której posła i senatora chroni immunitet w takiej sytuacji.

Ja nie chce prawa jazdy z powrotem, nie po to inwestowałam 700 złotych w hulajnogę, żeby teraz chcieć prawo jazdy z powrotem. Jeśli ktoś popełnia wykroczenie na rowerze, zostaje mu zabrane prawo jazdy, stąd wychodzę z założenia, że rowerem też nie powinnam jeździć. Dlatego po Dzierżoniowie jeżdżę na hulajnodze. Złamałam prawo i chcę być ukarana jak każdy inny obywatel w takiej sytuacji, nie stoję ponad prawem, ale tak samo prawa powinny przestrzegać władze lokalne.
                          Zastanawiam się co Ci ludzie mają w głowie :roll:
                          AGR 112KM, 232Nm
                          Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• rafiki
                            RS
                            • 2012
                            • 15975
                            • Superb III (3V3)

parasite, mam pytanie. Co do tego wszystkiego ma hulajnoga za 700 zł? :lol: i tak właściwie to co p. poseł chciała osiągnąć? Najpierw poddała się karze nie ujawniając immunitetu a teraz nagle krzyczy, że złamano prawo, bo posłance zabrali prawo jazdy a ona ma immunitet... :roll:
                            رافال
                            Spoty

Komentarz

• parasite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1368

rafiki, tego nikt nie wiem oprócz samej Pani poseł :diabelski_usmiech
                              AGR 112KM, 232Nm
                              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15975
                                • Superb III (3V3)

parasite, tutaj byłbym ostrożny, nie wiadomo czy ona sama wie o co jej chodziło :szeroki_usmiech
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• idas
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 828

Ktos przerabial odwolanie od decyzji i wizyte/rozmowe ze starosta celem wstrzymania wniosku? Ma to w ogole wedlug was sens?
                                  Nawet nie chce mi sie pisac o szczegolach, ale prezent na swieta wrecz wymazony.
                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Maliniak
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 109
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Mysle, ze ma. Mnie dopadli w piatek przed swietami i mam zamiar sie oczywiscie odwolywac, bo nic innego nie pozostalo.

[ Dodano: Sro 30 Mar, 16 01:24 ]
                                    Najlepsza szansa jest dolaczyc wniosek o wstrzymanie rygoru natychmiastowej wykonalnosci zabrania prawa jazdy. Jak dobrze pojdzie to po miesiacu/poltora jestesmy w stanie jezdzic.

Poradnik poniżej zawiera skuteczny tryb postępowania w sytuacji, gdy – naszym zdaniem niesłusznie – zostaliśmy pozbawieni uprawnień do

Komentarz

• devil90
                                      Classic
                                      • 2015
                                      • 19

warto posłuchać

fajnie gada ale ile w tym prawdy ??

tu masz jeszcze nie wiem czy było publikowane
                                      anuluj mandat
                                      aby trąba Twojego hu"a kąpała się w mleku

Komentarz

• Maliniak
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 109
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Anuluj mandat zostal, w tym konkretnym przypadku, zweryfikowany w praktyce i lepiej sie na to nie powolywac. Zabranie prawa jazdy, a uprawnien to dwie zupelnie inne rzeczy. Oni pisza, ze mamy uprawnienia do momentu otrzymania informacji o rozpoczeciu postepowania. Niestety jezeli policja nas zlapie i doniesie o tym staroscie to ten doklada nam kolejne 3 miesiace - w sumie 6 miesiecy. Nastepna taka przygoda i zabieraja nam uprawnienia na zawsze i trzeba zdawac egzamin.

Takze jedyna droga to odwolywanie sie do SKO i potem ewentualnie WSA.

Zreszta tak naprawde najwiekszy problem mamy wtedy kiedy przytrafi sie jakas kolizja z naszym udzialem - OC tutaj nie pomoze. Nie mamy uprawnien i tyle w temacie. Takze to jest najwieksze ryzyko.

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez devil90
                                          warto posłuchać

fajnie gada ale ile w tym prawdy ??
                                          Najpierw to fajnie by było obejrzeć całość bez montażu, jak np. w 14:20 albo w 14:40. Ciekawe co zostało wycięte i marnie posklejane w całość...
                                          Zamieszczone przez Maliniak
                                          Anuluj mandat zostal, w tym konkretnym przypadku, zweryfikowany w praktyce i lepiej sie na to nie powolywac. Zabranie prawa jazdy, a uprawnien to dwie zupelnie inne rzeczy. Oni pisza, ze mamy uprawnienia do momentu otrzymania informacji o rozpoczeciu postepowania. Niestety jezeli policja nas zlapie i doniesie o tym staroscie to ten doklada nam kolejne 3 miesiace - w sumie 6 miesiecy. Nastepna taka przygoda i zabieraja nam uprawnienia na zawsze i trzeba zdawac egzamin.
                                          Wg policji tak. Ale w przepisach jest mowa o zatrzymaniu prawa jazdy (jako dokumentu) a nie o zatrzymaniu uprawnień.
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• Maliniak
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 109
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Musze zwrocic honor Anuluj mandat. To co pod linkiem to faktycznie prawda. Uprawnienia tracimy dopiero po otrzymaniu decyzji od starosty. Do tego momentu mozemy jezdzic narazajac sie jedynie na wydluzenie zatrzymania prawka do 6 miesiecy, ale to tylko kiedy policja powiadomi o tym staroste. Natomiast przed decyzja (kolega czeka na nia juz od miesiaca) dostajemy powiadomienie o rozpoczeciu postepowania i juz tutaj mozemy skladac zazalenia, wnioski aby sobie pomoc w sprawie. Odwolac sie do SKO mozemy po otrzymaniu decyzji skladajac wniosek o uchylenie rygoru natychmiastowej wykonalnosci. Jezeli rozpatrzony pozytywnie to mozemy jezdzic.

Komentarz

• Alonzo_
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2460
                                              • Hyundai

Maliniak, Idas i jak Wasze prawka/odwołania?
                                              Ja właśnie się uziemiłem tydzien temu :x
                                              Złożyłem odwołanie do Starosty powołując się na dyskusyjna sytuację - obiekt na którym pomiar wykonywano, na to że Iskra lubi zawyżać wyniki co było w sądach udowadniane, na błąd pomiaru (miałem 51 ponad), i na moje trudną sytuację zdrowotną moja i córki co jest faktem (załaczyłem kwity med) i że bez samochodu jest kaplica. Oczywiście mała skrucha.
                                              Napisałem ale szczerze wątpię w powodzenie tego. Wyląduje to w przysłowiowym koszu i pauzowac trzeba będzie. Zero tolerancji dla piratów drogowych i tyle - tak to widzę.
                                              Coś robiliście w swoich strawiach? Coś więcej?

Komentarz

• Maliniak
                                                Ambiente
                                                • 2014
                                                • 109
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Ja decyzje dostalem szybko, bo juz po 2 tyg od wydarzenia. Z tym, ze najpierw dostalem info o wszczeciu postepowania. Poszedlem zeby zobaczyc co tam na mnie maja, ale okazalo sie, ze nic. Nie mialem dostepu do nagrania, do niczego. Kobita wydaje decyzje na podstawie informacji od policji. Nie mozna na nia w ogole wplynac. Takze kazalem ja wydac jak najszybciej. Byl to kolejny argument do umieszczenia w odwolaniu. Plus, ze moglem sie szybko odwolac. Kolega nadal czeka na decyzje od przeszlo miesiaca.

Problem z SKO jest taki, ze oni nie badaja sprawy jako takiej i nie weryfikuja czy jechales za szybko, czym to bylo zmierzone itd. To bada sad. Sprawdzaja tylko czy decyzja byla wydana zgodnie z przepisami i zgodnie z konstytucja. Takze ja wypunktowalem co wedlug mnie jest z nia niezgodne i ze starosta przekracza swoje uprawnienia, bo zabiera uprawnienia zanim sad wyda orzeczenie, a tylko sad moze je odebrac. Nie masz mozliwosci zadnej obrony. Ja nie mialem wgladu w akta sprawy, bo takich w urzedzie po prostu nie ma. Rownie dobrze policja mogla mnie nie nagrac, bo dowodu na to nie widzialem na wlasne oczy. Kolejna sprawa to karanie dwukrotnie za to samo wykroczenie. Przytoczylem wypowiedz rzecznika praw obywatelskich o skierowaniu calej sprawy do TK.

Co najwazniejsze to zalaczenie dodatkowo wniosku o uchylenie rygoru natychmiastowej wykonalnosci, bo to najbardziej boli. Tam wspomnialem o tym, ze samochod jest mi potrzebny w celach sluzbowych (prowadze dzialnosc), jakas tam skrucha, ze to pierwsze tego typu wykroczenie itp. Samo odwolanie pewnie nie przejdzie, ale licze, ze chociaz ten wniosek uznaja. Wtedy mozna jezdzic i nic nam nie grozi, bo czekamy sobie cierpliwie na orzeczenie sadu. Tylko to oczywiscie nadejdzie dlugo po tym jak nasza kara sie skonczy i tak czy siak beda musieli oddac prawo jazdy.

Sedziowie sie wypowiadaja, ze caly ten mocno naciagany przepis wprowadzili, bo sady oddawaly w wiekszosci przypadkow prawa jazdy. A tak niezaleznie od okolicznosci zawsze nam zabiora, a my nie mamy jak sie przed tym bronic. Tak nie powinno byc.

Komentarz

• Alonzo_
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2460
                                                  • Hyundai

Maliniak a Ty przyjąłes mandat w momecie zatrzymania na przekroczeniu czy nie przyjąłeś i sprawa od razu poszła do sądu? Tylko prawko Ci obligatoryjnie zabrali?
                                                  Bo piszesz, że jeśli uznają wniosek o uchyleniu rygoru wykonalności to będziesz jeździł do orzeczenia sądu a tu nastąpi po 3 m-cach. Ale prawka Ci nie oddadza do orzeczenia sądu pewnie? Także uprawnienia do tego casu masz, ale jeździsz bez kwita przy sobie - mandacik w razie kontrali za jego brak bedzie? A jeśli sąd by oddalił wniosek o uchyleniu rygoru wykonalności to kara Ci się nie przedłuża dalej? W sensie od tego momentu proporcjonalnie nie doiliczają do 3 m-cy?

Komentarz

• Maliniak
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 109
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przyjalem, ale to nic nie zmienia, bo to oddzielna sprawa. Jak nie przyjmiesz mandatu to w sadzie bedziesz walczyc co najwyzej o ten mandat karny, a nie zabranie prawka. Oczywiscie jak wygrasz to pewnie i prawko oddadza tylko kiedy to bedzie? Zanim pojdziesz do sadu mina 3 miesiace. Mnie nagrali, bylem sam na drodze, raczej sytuacja beznadziejna. U Ciebie jak byla iskra to mozna walczyc.

Jak zaakceptuja wniosek u uchylenie natychmiastowej wykonalnosci to prawka nie oddadza, ale mozesz normalnie jezdzic, bo decyzja jest jakby zawieszona do czasu az sad orzeknie w tej sprawie. Natomiast coby sie nie dzialo ten okres 3 miesieczny biegnie od momentu zabrania prawka i tu sie nic nie zmienia. Musza oddac. Wiec tak jak piszesz grozi wtedy mandat za brat dokumentow, ale ja bym go nawet nie przyjmowal, bo dokument zabrali niezgodnie z prawem i tyle.

Jezeli SKO odrzuci wniosek to nie ma to wplywu na dlugosc kary. Walisz od razu do WSA z takim samym odwolaniem.

Komentarz

Pracuję...